Piwo rzemieślnicze – co to właściwie jest?
Piwo rzemieślnicze jest warzone w browarach rzemieślniczych, nazywanych również mikrobrowarami. Najważniejszą cechą odróżniającą je od największych koncernów zajmujących się produkcją piwa jest korzystanie z tradycyjnych metod i warzenie trunku ze składników wysokiej jakości. Tego typu tradycyjne browary działają na mniejszą skalę, dzięki czemu są w stanie lepiej zadbać o swój produkt. Ich pracownicy wykorzystują do warzenia nabytą przez lata wiedzę i umiejętności, poszukując złocistego trunku o idealnym smaku.
W Polsce można więc dziś dostać wiele gatunków piw rzemieślniczych. Oprócz najpopularniejszych lagerów i pilsnerów małe browary oferują wiele tak zwanych piw specjalnych, czyli rzadziej spotykanych rodzajów i gatunków. Są wśród nich zarówno takie o łagodnym smaku, jak i napoje wyróżniające się wyższym poziomem goryczki czy intensywnym aromatem. Piwowarzy wciąż udoskonalają swoje produkty, które można porównywać na rozmaitych festiwalach i piwnych przeglądach. Niemal każda większa miejscowość ma dziś swój browar – Piotrków, Grybów czy Łeba to tylko niektóre miasta, które mogą się nimi pochwalić.
Zabytkowy hotel Podklasztorze i jego browar
Tradycyjny piwowar był rzemieślnikiem zajmującym się warzeniem złocistego trunku – ta specjalizacja została wyodrębniona w średniowieczu. Do tradycji z tego okresu nawiązuje również zabytkowy hotel Podklasztorze, w którym znajduje się wyjątkowy browar. Piotrków Trybunalski czy Łódź – w okolicy nie ma równie niezwykłego miejsca. Browar w Podklasztorzu to placówka zlokalizowana w murach XII-wiecznego opactwa cystersów, gdzie piwo jest warzone z dbałością o najwyższą jakość słodu, drożdży i chmielu. Nie jest pasteryzowane ani filtrowane, co zapewnia pełnię smaku i wyjątkowe kolory. Leżakuje w klasztornych piwnicach, a o jego walorach można się przekonać przede wszystkim w restauracji Miód i Wino.
Zlokalizowane w Sulejowie Podklasztorze warto odwiedzić oczywiście nie tylko ze względu na wyjątkowe piwo – w końcu to miejsce z niepowtarzalnym klimatem i hotel z basenem. Łódzkie województwo nie może poszczycić się zbyt wieloma podobnymi obiektami: wizyta w Podklasztorzu to obowiązkowy punkt programu dla wszystkich odwiedzających te okolice. Fani piwa powinni rozważyć nocleg w celi piwowara, czyli pokoju nawiązującym wystrojem do piwnicy leżakowej – pomieszczenia, w którym piwo leżakuje w czasie fermentacji. To ciekawy sposób na relaks, który pozwoli jeszcze lepiej poczuć klimat, w jakim powstają piwa regionalne i rzemieślnicze.
Um hochwertige Dienstleistungen anzubieten, verwendet der Service Cookies, die im Speicher des Browsers gespeichert sind. Ausführliche Informationen über den Zweck ihrer Verwendung, einschließlich der Verarbeitung von Benutzeraktivitätsdaten und der Personalisierung von Werbung, sowie die Möglichkeit, Cookie-Einstellungen zu ändern, finden Sie in der Datenschutzrichtlinie. Durch Klicken auf ALLE AKZEPTIEREN stimmen Sie der Nutzung von Technologien wie Cookies und der Verarbeitung Ihrer personenbezogenen Daten durch HOTEL PODKLASZTORZE SPÓŁKA AKCYJNA, Władysława Jagiełły 1, 97-330, Sulejów, die im Internet gesammelt werden, wie z. B. IP-Adressen und Cookie-Identifikatoren, zu Analyse- und Marketingzwecken zu (einschließlich automatisierter Anzeigenausrichtung, Messung ihrer Wirksamkeit und Verarbeitung von Benutzerdaten zu Analysezwecken). Änderungen der Cookie-Einstellungen und detaillierte Zustimmungspräferenzen können Sie in vornehmen.